Har du hørt om Fredrikstad turmarsj klubb?

Vi tok en tur opp for å treffe Bjørn Pettersen, 54 år fra Sellebakk, for å høre hva turmarsj handler om.

Alf Hansen, styreleder til venstre og Bjørn Pettersen, styremedlem til høyre.

Bjørn, hva er turmarsj?

Det er at vi arrangerer turer sammen. Vi ligger under Norges turmarsjforbund, men det er også turmarsjklubber rundt om i verden. Turmarsj passer for alle mennesker, og du trenger ikke annet enn å like å gå. Vi bruker å gå ca 10 km, men noen velger å gå 5 km. Det er helt opp til hver enkelt. Det er ikke konkurranse eller på tid. Det er rett og slett hyggelig selskap i flotte omgivelser. Her i Fredrikstad er vi så heldige at vi har mange gode turveier med lys. Vi har folk som kommer fra andre byer bare for å gå her. Idag har vi en fra Oslo, som har sittet i kø for å kunne være med oss. Det er gøy!

Hvem passer Fredrikstad turmarsj klubb for?

Alle som vil! Vi er en gjeng i alder 50-90 år. Fleste er rundt 60-70 år. Men vi har også noen ungdommer som er medlemmer. Turmarsj er en fin måte å treffe andre mennesker på og bli kjent. Noen av de som går startet i klubben etter de ble enke eller enkemann, andre startet fordi de liker å gå turer sammen med andre. Mange av medlemmene våre har vært her siden det startet. Jeg tror flere spreke eldre er i god form nettopp fordi de holder seg aktive i slike turgrupper.

Sist samling var vi 45 stykk.

Vi betaler en liten medlemsavgift i året på 100 kr, 150 kr for familiemedlemskap. Også er det 20 kr per tur, som stemples i boka. Jeg har stempel fra flere steder i Europa. 

Hvordan startet du i klubben?

Det er litt tilfeldig. En kompis av meg gikk, også tok han meg med. Han slutta, men jeg fortsatte. Det var i 1993. De siste årene har jeg vært mest her i distriktet, men tidligere har jeg gått i Akershus, Vestfold, Bergen, Trondheim og egentlig overalt i Europa. Hvert år kommer det ut hefte med oversikt over alle turgrupper.

Konseptet er at vi får stempel der vi går. I Norge er det N stempel og i andre land er et andre. Såsom Sverige har S, Danmark har Dk, Tyskland har D osv. Det blir som et gå-pass.

Hvilke turer husker du godt?

I flere år dro vi til Danmark i påskeferien. Det var fint. Da gikk vi 4-5 mil hver dag! En av de finere turene var til Irland, mellom Dublin og Galway. Der var vi 7 eller 8 dager. Det er 22 mil, så vi overnatta på bed n breakfast på veien. Ellers var jeg på en 4 dagers marsj på Nijmegen i Nederland. Det var også fint.

Hvorfor er du medlem i Fredrikstad turmarsj klubb?

Det er sosialt. Og for meg er det en fin måte å trimme på. Jeg er såpass bedagelig at jeg aldri har brydd meg om å jogge. Jeg liker å gå. De siste 14 dagene har jeg gått hver dag. 

Jeg er stort sett på alle samlinger vi har i løpet av året. I fjor var det 43 arrangement. I år blir det litt mindre pga korona. Vi har startet opp så smått igjen nå, og følger selvfølgelig smittevern-reglene til punkt og prikke.

Om det er noen som vil prøve ut turmarsj, hva bør de tenke på?

Det kan være lurt å ha ordentlige sko så du ikke ødelegger beina. Ellers er det ikke noen krav her. Her kan du komme og prøve uten at det koster deg noe. Vi er såpass åpne at vi ønsker alle velkomne. En periode hadde vi en som pendlet fra Bærum for å være med. 

Etter vi går tur så samles vi og det er mulig å kjøpe kaffe eller vaffel. Så sitter vi og prater sammen.  Det er god stemning og alle kan prate med alle.

Vi samles her ved Jegerhytta i Torsnesveien når vi har Sommerserie, og noen ganger samles vi ved Aktivitetsbyen på Kongstenhallen ellers i året. 

Ønsker du å bli med? Ta kontakt med styreleder:

Alf Hansen på telefon: 99 11 16 06, e-post:  agullhan@online.no 

Hjemmeside: https://www.turmarsjforbundet.no/arrangor/fredrikstad-turmarsj-klubb/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/212594765952709/