Idrettshaller for egenorganisert fysisk aktivitet

Hva for innendørsmuligheter finns det for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet? I Bergen har de fysak hus for dette. De har ikke bare et hus, de har to! I fjor tok vi tok turen opp for å lære mer. 

Fysak Slettebakken

Fysak husene drives som andre idrettshaller og har åpent kl.10-22 i hverdager. I helger har de åpent kl. 12-19 og før kl.12 kan stedet leies til bursdag. Det er gratis å benytte seg av stedet og de teller brukere på bygget hver time. Det er 2-3 ansatte på jobb som drifter stedet og ser til at hallen er i orden.

Fysak Slettebakken  åpent 1.oktober 2007 og har holdt igang i snart 13 år. Fysak-prosjektet kom i stand etter en idékonkurranse i 2002 der Bergen med sitt utkast til et anlegg for uorganisert ungdom ble kåret av Kultur- og kirkedepartementet til en av vinnerne. 

Utendørs har de pumptrack, sandvolleyball-baner, basketbaner m.m.

Innendørs har de store hoppematter, turnrom, tissue, bordtennis, kampsport-matter, klatrevegg, kafe og areal for arbeid med lekser. I tillegg til mye annet.

De har også en stor innendørs skatehall med det meste av fasiliteter. Denne er så godt brukt at de må be skatere dra hjem ved stengetid.

Fysak Melkeveien åpent 9.mars 2019 og er et nytt aktivitetshus med hopp, sprett, tricking, dans, parkour, bordtennis, klatring m.m.

Akrorommet inneholder stort turngulv, luftmadrass og lang tumblingbane. Alt med mulighet å lande trygt og mykt i en stor landingsmatte. I tillegg er det et område med treningsstativer, balanseballer og slack-line.

De har en skatehall i sidebygget. Det er også BUA Melkeplassen rett ved siden av skatehallen. Her lånes det ut sport- og fritidsutstyr helt gratis. BUA er et nasjonalt nettverk som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. 

– Jeg mener FYSAK er noe av det beste vi tilbyr barn og unge i Bergen. For selv om den organiserte idretten gjør en fantastisk jobb i Bergen, er det viktig at vi også skaper et trygt rom for dem som vil drive annen aktivitet,på sin egen måte, sier byråd for barnehage, skole og idrett, Linn Kristin Engø, på hjemmesiden til Bergens kommune.

Og hvorfor er disse husene så viktig? Ved å tilrettelegge for unge som ønsker å drive med sin aktivitet, på sin måte, skapes en attraktiv arena og en møteplass for ungdom. Alle finner seg ikke en plass i organisert idrettslag, og ved å tilrettelegge for egenorganisert aktivitet kan barn og unge ha en arena å være aktive. Selv om det er dårlig vær eller kaldt ute. Dette er folkehelse i praksis.

Slike plasser skaper tilhørighet, motvirker ensomhet, skaper møteplasser i lokalsamfunnet, bygger identitet og forebygger livsstilssykdommer.

En stor takk til Eirik Olsen som tok seg tid til å vise oss rundt! Dette satt vi veldig pris på! Og en ekstra takk til Anne-Kristine «Nanne» Aas for gode samtaler om spennende temaer rundt idrett og fysisk aktivitet.