Å sykle er mye mer enn fysisk aktivitet

Å sykle gir god trening og fysisk aktivitet. Men det kan bety mye mer.

Vi tok en prat med sykkelentusiast Glenn Andersen, 43 år fra Kråkerøy, for å høre hvordan han bruker sykkelen.

Du har nesten 30 sykler hjemme, hvordan startet denne interessen for sykler?

Det er fryktelig kjedelig at vi voksne slutter å leke, for som barn så opplevde vi hvilken fantastisk frihetsfølelse sykkelen ga oss. For ca. 7 år siden satt jeg en litt kjip november dag og tenkte at jeg måtte finne tilbake til denne lekenheten og friheten, og etter et litt tilfeldig besøk i en sportsbutikk i Elverum så kom jeg over en Surly Pugsley fatbike og tenkte da «hva er dette for noe».

Sykkelen ble kjøpt litt på impuls men som jeg selv skrev på facebook noen dager etter kjøpet;  «Fantastisk artig konsept!!!! En tur og jeg er hekta!!» Dette ble en helomvending i livet mitt på mange måter og herfra så har det blitt mye sykler og sykling.

Jeg liker å fikse opp gamle sykler, som gis bort eller som selges billig, og som ellers ville blitt kastet. Det er synd at så mange kvalitetssykler kastes for at de er punkterte, trenger smøring og kun har enkle småfeil. Mange av disse har de siste årene endt opp hos meg. Jeg har også en forkjærlighet for 90-talls Kona MTB sykler som var den første skikkelige sykkelen jeg kjøpte på slutten av 90-tallet. Når jeg kommer over slike sykler til et par-tre hundrelapper så får de et godt hjem hos meg.

Hvor ofte bruker du sykkel og i hvilken sammenheng?

Jeg sykler hver dag! Jeg har kort vei til jobb og barnehage og bor veldig sentralt, så sykkelen er det foretrukne fremkomstmiddelet. Jeg sykler i marka minst 3 dager i uken året rundt, og de ukene jeg ikke klarer å få til dette så mangler uken og livet mitt noe viktig. Det kan være en rask tur på 30-40 minutter eller det kan gå 2-3 timer. Jeg er ikke ute for å trene men er på tur, og da er fokuset ikke på prestasjoner men på opplevelser (#turikketrening). Jeg kan ofte ta med meg Jetboil’n i sekken og ta meg en god pause med fersk presskanne kaffe underveis og det gir påfyll av opplevelser. 

Jeg har også en sykkelkross sykkel som er en racersykkel med litt tykkere hjul. Den er perfekt til hverdagssykling, men som også er ideell på grustiene i marka og på lengre turer med oppakking. Jeg er også en lidenskapelig kassesyklist og har tre kassesykler privat. Jeg har også anskaffet elektrisk kassesykkel til bruk i jobbsammenheng i Kongstenbadet. Kassesykler gir også en helt fantastisk mulighet til å ta med mye last og barn på tur. Barna mine på 3 og 7 år elsker å dra på tur i kassesykkelen og den er kanskje blitt familiens mest kjære eiendel.

Kassesykkelen til Kongstenbadet brukes ofte når det skal fraktes varer og utstyr rundt i byen og brukes ved alle type arrangementer og til markedsføring. Det er god plass til reklame på en kassesykkel og jeg syns det er viktig å utad vise at vi har tatt et bevisst valg om å satse på transport pr. sykkel. Flere bedrifter i Fredrikstad kunne med fordel flyttet mye av sine bilturer over på lastesykkel om en er villig til å tenke litt annerledes. Jeg har kanskje sykler til ethvert formål og bruk, men det gir meg som sagt en enorm glede å sykle selv om kanskje noen stusser litt på at jeg har en egen kafèsykkel for eksempel.

Hva er din favoritt-rute på sykkel her i distriktet?

Glommastien fra Fredrikstad opp til Sarpsborg og tilbake til Gamlebyen og Sentrum er en flott tur som alle bør teste. Den viser en hel annen side av byen og tar deg lags en historisk, spennende og vakker tur langs elven. Tror mange som ikke har sykla denne turen vil få seg en overraskelse over hvor vakkert det er på deler av denne runden.  

Det å sykle fra Fredrikstad sentrum til Foten er også en kjempefin tur. Pakk med deg noe godt å spise og litt kaffe i sekken og ta en pause på svaberget og titt utover havet (og kanskje et bad?). Da er det lett å finne ro! Hele turen kan gå på gang og sykkelsti så turen passer for alle.  

Jeg sykler mye i marka både i Fredrikstad, Gressvik, Kråkerøy og Østsiden. Disse fire områdene har ganske så forskjellig terreng, stinett og vanskelighetsgrad men med Fredrikstadmarka som utgangspunkt så tror jeg alle vil kunne finne seg noen veldig fine turer.  En skal heller ikke undervurdere det å bare sette seg på sykkelen og se hvor en ender. En liten kveldstur i nabolaget eller rundt i byen blir fort mange kilometer og kanskje du også da opplever litt av den gleden og friheten vi gjorde som barn?  

Jeg bruker ofte de Kulturhistoriske turkartene som er utgitt av DNT Nedre Glomma og Fredrikstad Skiklubb. De dekker Østsidenmarka og Borge varde, Gressvikmarka, Slevik-Øykenkilen-Vikane, Engelsviken-Manstad, Fredrikstadmarka sør, Fredrikstadmarka nord, Torsnes, Kråkerøy og Elingaard. Disse kartene viser tydelig stier og ikke minst har en fantastisk oversikt over små og store kulturhistoriske severdigheter i hele Fredrikstad kommune. Dette er ofte steder som ligger et stykke fra bilveier og som blir langt å gå til fots, men som på sykkel er enkle å komme til. En fantastisk flott kartserie! Jeg er ute på nye stier og nye områder hver eneste uke og tror jeg aldri vil klare å få oversikt over alle mulighetene som er her i distriktet. Vi aner kanskje ikke helt hvor heldige vi er med tanke på typografi og enkel tilgjengelighet på så mange flotte områder!  Flere av disse turene finnes beskrevet her: https://www.fredrikstadoghvaler.no/sykkelturer-i-fredrikstad-og-hvalerhttp://turer.syklistene.no/fredrikstad/

Idag er treningssenter stengt og sykling er en flott mosjonsaktivitet, hva for tips har du til en som har lyst til å bruke sykkelen for å trene?

Ikke føl på presset om at du må passe inn i en bås! Det spiller ikke noen rolle hva slags sykkel du har, hva slags tøy du bruker, hvordan formen din er eller alt det andre som er helt uvesentlig! Det viktigste er å komme seg ut å sykle der du føler deg komfortabel og trygg.

Den beste treningen er den du får gjort og ikke den alle mener du bør for å «trene riktig». Når du først kommer i gang og rutinemessig legger ut på sykkelturer så tar det ikke mange ukene før du kjenner at formen blir bedre og turene blir lengre og de går lettere. For meg så er det ofte ikke selve målet som er turen, men akkurat selve turen. Jeg suger inn alt som er av inntrykk og elsker å sykle uansett om det er fint vær, regner eller snør. Jeg har også lagt min elsk på kvelds og nattsykling. Det å sette lys på hjelmen og på sykkelstyret, og sykle ute i mørket når få mennesker er på veiene og i marka gir meg en helt spesiell ro og opplevelse. Det å være midt i marka på natten og da skru av lyset og sette seg ned og se på stjernehimmelen og høre på stillheten gir meg noen naturopplevelser jeg unner flere å få. 

Det er også viktig å ikke slutte å leke. Tenk tilbake på hva som gjorde deg så glad som barn og hva det var med den friheten du følte når du syklet og forsøk å sett deg i samme situasjon som voksen. Da opplever jeg at gleden, friheten og opplevelsen blir enda større.  Sykkelen er kun et transportmiddel og dersom du klarer å koble dette med andre ting i livet som gir deg glede så tror jeg mye av nøkkelen ligger der. Vi må ikke slutte å leke!