Kite -hva er det?

En moderne egenorganisert idrett er kitesurfing. Men hva er det egentlig? 

Kite er en idrett der utøveren trekker i en drage (kite på engelsk) som gir utøveren fremdrift. Og her er det mange muligheter! Kite kan foregå på vann og snø. Du kan ha ski, snøbrett, pulk, surfebrett, wakeboard, brett m.m. Selve dragen er festet til et trapes rundt midten og du bruker armene til å håndtere styrepinnene (baren) for å styre kiten.

Kite er en idrett du kan konkurrere i. I Norge arrangeres årlig mesterskap bl.a. Red Bull Ragnarok på Hardangervidda https://www.redbull.com/no-no/events/red-bull-ragnarok og VAKE på Varangerhalvøya. https://www.vake.no/

Det er mange grener innenfor kite. De vanligste er oldschool eller moderne. Om du vil se mer info om de to, kan du se denne videoen her: (obs, lurt å sette teksting til norsk)

Her i nærheten er det fine steder å kite på Ørekroken (Hvaler), Larkollen og Jeløy (Moss).

26.juni i år arrangeres NM i kite på Reierstranda i Moss. Moss fyller 300 år i år, så de skal arrangere Moss Vannsportfestival med bl.a. NM i Kite.  I tillegg blir det NM i seiling,  svømmekonkurranse «Open water» mellom Horten i Moss og dødschallenge med mulig verdensrekord i høyde. https://www.moss2020.no

Vil du drive med en egenorganisert idrett som passer best for dårlig sommervær?

Vi snakket med Henning Larsen fra Hvaler som gav oss noen nybegynnertips:

Kite handler mye om å lære seg å bruke dragen. Dette krever øvelse. Det arrangeres kite-kurs rundt om i landet. Og det er anbefalt å starte på snø. Å kite på snøunderlag er lettere enn å kite på vann. Det er derfor lurt å starte med kite-kurs under vinterhalvåret. For mer info om kurs se blant annet www.ivinden.no

Brukt utstyr kan være like bra. Det er ikke nødvendig å bruke masse penger på nytt utstyr. Ofte kan du finne fint brukt utstyr til en lavere kostnad. Kite har en større kostnad i starten, men er billig å bedrive. 

Forskjellig vind krever forskjellig størrelse på kite. Mindre kite gjør at du kan styre raskere, mens større kite beveger seg litt saktere og gir lenger hangtime. 

Av sikkerhetsmessige grunner bør dere være flere som drar sammen for å kite. Dersom det skulle skje noe, så er det fint å kunne ha lett tilgang på hjelp.

Henning til og med surfer med kite! Se video.

Om du ønsker å bli kjent med kite-miljø i Fredrikstad, send oss en mail på fredrikstad@aktivitetsrad.no.

En stor takk til Henning som fortalte oss om denne flotte aktiviteten!